Menu:

NYBEGYNNER KURS I PARAGLIDING (PP2)

kresba.gifTenk deg…
... at du parkerer bilen din på en vakker utsiktsplass en gnistrende klar vårdag. Du åpner bagasjerommet og tar ut en flydress og et par kraftige sko som du tar på deg. Deretter løfter du ut en sekk på ca 20 kg som utrolig nok inneholder en flymaskin. Du går noen meter bortover til vennene dine som gjør seg klar til en flytur. Etter noen minutters forberedelse og inspeksjon av utstyret tar du på deg hjelm og seletøy og så er også du klar til avgang. Du ser deg rundt, sjekker igjen at alt ser ok ut og lar vinden fylle skjermen. I lett joggetempo lar du deg bli løfta til værs og glir ut i lufta. Dette er paragliding!


Kurs?
I Norge kreves det sertifikat for å fly paraglider, fordi paragliding, akkurat som for bilkjøring, dykking, motorfly og en del andre aktiviteter, ikke tillater at du gjør store feil. Kravet om sertifikat har myndighetene satt for din egen sikkerhet, slik at du kan og vet nok til å drive med denne sporten. Du må vite hva du holder på med. Overlat eksperimentering og utforsking til dem som er betalt for det (testpilotene).

Kurset
Godkjente kurs arrangeres av paragliderklubber. Klubben som jeg er medlem i og som jevnlig arrangerer nybegynnerkurs er Hof paragliderklubb. Kurset bygger på PARA PRO systemet det betyr at du skal gjennomgå en gradvis og trygg progresjon, der utfordringene du står overfor hele tiden er i samsvar med dine forutsetninger for å mestre dem. Det laveste nivå, PARA PRO 2, kalles elevtrinn. Etter endt kurs får du PARA PRO 2.
Et kurs består av en teori-del og en praktisk del. Teoridelen har 6 ulike temaer som meteorologi, aerodynamikk, lover og regler etc, og avsluttes med skriftlig eksamen. Den praktiske delen består av blant annet minimum 20 småturer like over bakken hvor man lærer start-, sving- og landingsteknikk. Den praktiske delen avsluttes med minst 10 høydeturer hvor høyden er minimum 250 meter mellom start og landing.

Været
Under kurset står sikkerheten i høysetet. Det største problemet er hva værgudene bestemmer seg for å gjøre, for det er farlig å fly i sterk vind, og regn er heller ikke gunstig. Et kurs skal gå over minimum 3 fulle helger, men praksis viser at det ofte kan gå 2 måneder før alle elevene har gjort alle sine obligatoriske turer!

Hva det koster?
Kurset koster 6500 kroner. Dette inkluderer:
- teoretisk og praktisk undervisning
- Lån av utstyr under kurset (paraglider og sele)
- ulykkesforsikring
- lærebøker, håndbok
- teorilokale
- medlemskap i NAK (Norsk Aero Klubb, paraplyorganisasjonen som organiserer all ikke-kommersiell flyving i Norge med seilfly, ballong,motorfly, fallskjerm, paraglider osv)


.